www.flickr.com

torsdag 31 januari 2008

Fiskbilder

Nu är vi hemma från semestern och vi har massor av bilder att sortera och göra något kul med. Därför kommer det då och då lite semesteralbum att publiceras här.

Nu finns det bilder från våra dagar med dykning från dykbåten White Manta. Bilderna är från Similian ilands, Koh Bon, Koh Tachai och Richelieu rock.

And for our new friends from the days onboard White Manta. Here are some of the pictures that we like the best from the days we had together on Similian and Richelieu rock. If any of you want a picture please let me know and ill send one in better size.

lördag 26 januari 2008

Kanchanaburi

Idag har vi varit i tiger-templet i Kanchanaburi, ungefär 15 mil väster om Bangkok. Vi kom därifrån utan att bli tiger-middag, fast det var otroligt svårt att slita sig därifrån. Munkarna i templet har tagit hand om små tiger-ungar som snälla människor lämnat hos dem när deras tigermammor och tigerpappor fallit offer för tjyvskytte i skogarna mellan Thailand och Burma. I vissa fall var det ganska länge sen tigerungarna var just ungar - den största hannen vägde över 200 kg och såg rätt hungrig ut!

Vi fick reda på att man kan jobba som volontär hos tigrarna så nu funderar vi på att stanna kvar ett tag till....

tisdag 22 januari 2008

Koh Lanta

Nu har vi tillbringat tre dagar på den lugna och sköna ön Lanta. Det är inte så lång resa men känns ändå väldigt avlägset Phuket och Patong beach med alla försäljare och turister. Här finns inte mycket annat att göra än att sola, bada och slappa. Det passar oss perfekt just nu.

Igår hyrde vi en racing maskin och gjorde beach hopping. Dvs. provbadade alla stränder längs öns västra kust och åt middag på en fin seafood restaurang på kvällen. Det är inte alls synd om oss nu :-)

Som laglydiga svenskar använde vi finfina störtkrukor...

fredag 18 januari 2008

Similian islands

Nu har vi varit ute i fyra dagar och dykt med båten White Manta. Har sett fantastiskt fina dykplatser på Similiand islands, Koh Bon, Koh Tachai och Richelieu Rock. Totalt har det blivit 13 dyk - intensiva dagar alltså. Till vår glädje funkade kamerans undervattenshus utmärkt så vi har med oss massor av fina bilder hem. Smakprov kommer även att publiceras här. Vi var ett trevligt internationellt gäng på båten med många mycket erfarna dykare, vi klarade oss bra trots att det var nästan 10 år sedan både jag och Magnus dök senast. Efter snart två veckor med ris till middag varje dag ska vi idag faktiskt gå ut och äta något annat... i morgon drar vi vidare till ön Koh Lanta, Phuket är lite för mycket.... ser fram emot några sköna dagar på stranden.


måndag 14 januari 2008

Phnom Penh

Kambodja har övertraffat alla vara förväntningar. Det är ett fantastiskt land med trevliga människor och massor att se och uppleva. Maten är alltid jättegod, inte lika stark som i Thailand, men med lika mycket smak. Vi har sett många mycket fattga, bönder som fortfarande brukar sia åkrar med hacka och spade, men har finns ocksa oändliga möjligheter att göra något riktigt bra av kulturskatten som templen i Agkor-omradet utgor. Phnom Penh kallades en gång Asiens pärla. En stad som haller på att vakna efter en djup dvala under 70- och början av 80-talet da Roda Khmererna bokstavligen tömde hela staden och skickade ut befolknigen att arbeta och på landsbygden. Ingen vet hur många som dödades under deras regim, men man uppskattar att omrkrig 2 miljoner människor dödades eller dog till foljd av svält och sjukdommar under de fasansfulla åren mellan 1975-1979. Men människorna har skakat av sig sitt morka förflutna och i Phnom Penh spirar gladje och framtidtro. Vi hade gärna stannat kvar här lite längre, det kändes lite ledsamt att återvanda till Thailand.

fredag 11 januari 2008

Angkor


Nu har vi haft två svettiga dagar av tempelstudier. Det är så många intryck och så imponerande byggnader att det är svårt att beskriva. I området här bode 1 miljon människor när London bara var en liten skitstad med 50.000 invånare… Vi hade turen att hitta en engelskspråkig guide som kunde lotsa oss fram mellan alla tempel och de hinduiska sagor som ofta illustreras på murar och fasader. Man kanske tror att Angkor Wat är det man kommer hit för att se, men i Angkor-området har man hittills hittat 299 tempel i olika skick. Vissa tempel är bara ruiner, andra har överlevt krig och plundringsräder fantastiskt bra, som till exempel det lilla men otroligt vackra Banteay Srei som vi tittade på idag. På vissa håll pågår restaureringsprojekt, uteslutande finansierade med utländska pengar. Andra favoriter är Ta Prohm där Tomb raider spelades in och Bayon med sina 54 enorma stenansikten som tittar ut över det som en gång var det stora Khmer-imperium som sträckte sig från Burma till Vietnam.

Imorgon blir det tidig start igen. Båten mot Phnom Penh startar 07.00.

onsdag 9 januari 2008

Battambang - Siem reap


Idag fick vi se ett helt annat Kamboja. Floderna är i princip enda sättet att transportera sig på. Vi åkte längs Stung Sanker till den trevliga lilla staden Siem Reap direkt söder om Angkor-området. En fantastisk tur att vi valde den vägen. Fiskare, barn som vinkar, risodlingar, djungel, tempel och massor av hus (hyddor) både på vattnet och på flodbankarna och till Magnus stora glädje tusentals kanotliknande små båtar – allt har vi sett idag.

tisdag 8 januari 2008

Bangkok - Battambang


Gransstaden Poipet ar staden som gud glomde. Ett kaos utan like. Vi tog oss dar ifran med livet i behall och har nu intagit en toppenmiddag pa taket av hotell Royal i Battambang. Fantastisk god mat for en summa av 3 dollar!

måndag 7 januari 2008

Khao san



Nu är vi en del av den ständigt pågående freakshowen i denna del av Bangkok. Imorgon fortsätter vi österut.

söndag 6 januari 2008

Snö och slask 0 grader

Äntligen, nu börjar det. Väskorna är tyngre än vi planerat. Taxichauffören som tog oss till knutpunkten var mycket avis.

tisdag 1 januari 2008

Långfärdsskridsko på Tämnaren 30 december

Det blev ett bra avslut på 2007 med en heldags utetid. Vi var hos släkt och vänner i Stockholm mellan jul och nyår. Malins morbror Tomas tog med oss och Malins mamma Eva på en dag på långfärdsskriskor.

Tomas, Magnus, Eva
Vi började på sjön Valloxen strax norr om Knivsta. Men det regnade och var tunn is med ett vattenskikt på. Inte precis de bästa förutsättningar för oss nybörjare. Så vi satte oss i bilen och fortsatte norrut. Närmare bestämt till Tämnaren strax nott om Uppsala.

Här var vädret så annorlunda att man undrar om vi var i samma land. Minus 1 grad sol och vindstilla. Kärnisen var 10-15 cm tjock och framförallt slät som en spegel. Bättre förutsättningar får man nog inte ofta.
Malin
Tomas guidade oss trygt och lärde oss massor om isens tecken och vad man bör tänka på. Som till exempel att titta framför sig, och inte som Magnus som skrämde alla och mest av allt sig själv när han körde i en gammal vak där isen brast men det turligt nog fanns starkare is en decimeter ner. Så det var bara det skånska egot som fick sig en törn :) Vi tog en härlig fika på en ö mitt i sjön. Det gav nästan lite skärgårdskänsla med öar och holmar att köra mellan.
Frammåt eftermiddagen sjönk solen och därmed också temperaturen. Det var superhäftigt att höra isen knaka och tjuta när den växte i kylan.
Magnus
Eva blev lite trött i benen och "julskinkan" och hade god hjälp av ispikarna för att staka sig till bilen. Vi andra, även skåningen i gänget, fick till tekniken ganska bra och gled riktigt lätt och bitvis inte helt sakta under eftermiddagen.

Det var en toppendag ute i fia luften. Långfärdsskridsko är något jag absolut skulle kunna fastna för. Synd bara att det är så ont om isar i Skåne.

Tomas är ledare i SSSK och bättre guide på isen kunde vi inte få. Tack Tomas för en kanonfin dag!