www.flickr.com

måndag 15 juni 2009

Bland sjöräddare och krokodiler

Ikväll var vi med Helsingborgskanotisterna och gjorde studiebesök hos SSRS Råå. Det känns nyttigt och tryggt att träffa andra som finns i sundet och de som skulle vara där och hjälpa oss om vi någon gång skulle behöva assistans.

Kvällen började med en iscensatt nödsituation där Paula i en Prijon har fått problem där aktre luckan trillat av och kajakens bakre skott blivit vattenfyllt. Marie försökte bogsera den vattenfyllda kajaken en bit men förstod snart att hon inte skulle orka flytta den. Då använde de Paulas nya VHF för att anropa SSRS i Råå och be om hjälp. Och bara några minuter senare var Paulas kajak bärjad och Paula satt tryggt mellan 5 stora starka sjöräddare på räddningsbåt Ulla-Karin på väg in i den lugna hamnen igen.


Övningen var så realistisk att det stod några oroliga åskådare på kaj när Paula gick iland och frågade hur det gått till och det tog ett tag innan de förstod att det var en övning.Efter kajakbärgningen var det så Maries tur att bli bärgad några gånger. Och till allas vår glädje klarade hon sig varje gång.

Efter alla räddningar fick de som ställt upp som badare en välförtjänt tur i hög fart med båten.

SSRS rädningsstation i Råå ligger väldigt fint i Råå Hamn. Ett ca 30-tal frivilliga sjöräddare och ett par hundar driver verksamheten och gör ett knappt 50-tal uppdrag årligen.

Det var mycket kul att få se stationen och deras verksamhet på lite närmre håll. Och jag ser fram emot fler övningar tillsammans med SSRS i Råå eller andra närbelägna stationer.

Många som är ute på sjön och ännu inte blivit medlemmar kanske borde fundera på vilken nytta SSRS gör och vilken bra försäkring det är att veta att det finns någon som går ut och hjälper i alla väder dygnet runt även på midsommarafton om olyckan skulle vara framme.

Inga kommentarer: