www.flickr.com

tisdag 10 juni 2008

Nybörjarkurs


I år har jag varit medhjälpare till Niklas Lagesson då vi kört en nybörjarkurs för Helsingborgskanotisterna tillsammans. Det är alltid kul att köra kurs och se deltagarna bli mer och mer avslappnade och säkrare i kajakerna för varje gång.

Helsingborgskanotisternas grundkurs är ganska krävande och målet är att deltagarna ska kunna bli medlemmar i klubben och följa med på klubbturer direkt efter avslutad kurs.

Årets kursdeltagare var extremt lättlärda och mycket villiga att experimentera och öva flitigt på alla övningar Niklas och jag lyckades komma på.

Innehållet i årets kurs blev därför lite större än tidigare år. Och det är helt deltagarnas förtjänst.

Man fick lära sig rädda kamrat och bli räddad av kamrat, självräddning, sidoförflyttning, akterligt styrtag, stillastående svep och svep under paddling, stopp, paddla bakåt, kontring, kanta kajaken för manövrering, paddelteknik rakt fram, lågt stöd, i- och urgång från strand, i- och urgång från brygga. En lyckades dessutom lära sig högt stöd och åtminstonde få näsan över vattenytan i sina första rollförsök.

Alla räddingsövningar gjordes i minst fem lyckade repetitioner trots att vattnet inte var jättevarmt de första gångerna.

Nästan alla deltagarna prövade att använda roder. Men efter andra kvällen då vi bett dem testa paddla utan roder var den bara några få som hellre gick tillbaka till roderpaddling. De flesta tyckte det var roligare att manövrera kajaken själv med kropp och paddel.

Givetvis fick alla lära sig att fika är nästan lika viktigt som paddling för oss i Helsingborgskanotisterna... Och det verkade dom inte ha något emot.

Med på kursen var: Henrik, Sare, Markus, Tove, Magnus, Gunilla och Patrik. Ledare Niklas och undertecknad var medhjälpare och frivilliga badare när alla blöta kalla övningar skulle visas :)

Fler bilder finns här.
Inga kommentarer: