www.flickr.com

måndag 5 oktober 2009

Vittsjöarna i kuling. (Kanelbullens dag)

Det var många som i sista stund valde att vara soffsittare denna dagen då det blåste kuling och sundet såg ut som ovan. Av 12 anmälda blev vi bara 4 som till sist gav oss iväg från Helsingborg. Johan Krook bättrade sig dock och ändrade sitt soffbeslut och jagade ikapp oss på väg mot norra skåne, så framme vid Höjalasjön blev vi en liten skara på 5 paddlare.

Vid Höjalasjön var vädret betydligt skönare och det diskuterades om man skulle paddla mer lättklädd för att inte bli för varm.

Nåja stranden vi lastade kajakerna på låg ganska skyddad å vi valde att behålla jackorna på för det blåser nog lite ute på vattnet.
Och det gjorde det. Vi hade en hel förmiddag i ganska stark medvind en och annan kort regnskur men mest sol. Det gick fort att ta sig genom Höjalasjön, Gängessjön och in i Oresjön. Efter som denna är ganska lång och exakt i vindriktningen blev det här vi bäst kunde känna medvinden och det gick nästan att få lite surf.
Jag hade pratat om att vi blev tvungna att lyfta kajakerna på ett ställe och vi enades om att vi tar lunchen i samband med lyftet.
Om det sen var i sin iver att få lyfta eller om Thomas var rejält lunchsugen vet jag inte men han var lite snabbare än oss andra och hittade snart "det perfekta lyftstället". Bara 10 m till sjön på andra sidan strålade Thomas när vi kom fram.
Ja och ca 100m att paddla runt udden du står på konstaterade turledaren lite korthugget... :)

Udden är för övrigt där som Vittsjöborg ligger. En borg av något slag från 1300-talet.

Så in i och ett varv runt mellansjön och snart även Pickelsjön.

Nu var det nog lunchsuget som styrde för Thomas som alltid snabbare än de flesta styrde längst in i sjön och hoppade spänstigt upp på land och rekognoserade bästa väg att bära. Bara för att efter en stund inse att turledaren och resten av gänget vägrar komma iland. Det beror nog på att det är fel ställe att bära på igen :)

Nåja runt även denna udde och sen var det snart äntligen tid för oss alla att bära. Och luncha ;)

Efter lunchen och lyftet fortsatte vi in i Vittsjön. Och då fick vi förutom medvind stundtals rejält med medregn. Även om det kom ganska ofta nu så var det sällan långvarigt.

10 minuter senare såg det ut så här i Vieån. Vi kom bara ett par hundra meter upp i Vieån som sen blockerades av en gammal kvarn. Och inte ens Thomas ville lyfta förbi denna :)

Vägen hem gick ungefär samma sträcka, den gamla stenbron när man lämnar Vittsjön var riktigt vacker.


Hemvägen gick ut på att leta lä bak öar och uddar. I den långa Oresjön som fortfarande låg rakt i vindriktningen men ni kom vinden från det håll näsan pekar blev ett utmärkt träningspass för Thomas och Johan medan Göran, Paula och Jag valde den lugnare varianten att strandnära nyttja varje tendens till lä som skogen kunde ge.Dagen avslutades med en rejäl fika och firande av kanelbullens dag.

Tack ni som vågade följa med denna blåsiga dag. Det var jättetrevligt och en lite annorlunda paddling.
Och ni som valde soffan :) Får väl njuta av bilderna från soffan även idag :)

1 kommentar:

eriksjos sa...

är ju fint däruppe. Har inte varit där sen 2003? eller när var det...
Får nog bli i vinter.
om man lyckas vältra sig ur soffan nångång.