www.flickr.com

måndag 3 augusti 2009

Semester 2009

Nu är sommarsemestern slut för i år och vi tillbringade den dels hos Iduns morfar Lars i Berga By mellan Nynäshamn och Stockholm. Samt hos Iduns gammelmorfat Gösta på Vätö strax öster om Norrtälje.

Semestern började med hårt arbete :) Lars behövde hjälp att gallra (Kalhugga) en liten dunge med sly som växt upp och blockerade all utsikt framför huset.

Det gick åt massor av svett och några öl för att lyckas avverka hela dungen. När vi var klara fanns det bara stubbar, en stor rishög för Lars att ta hand om och den fina utsikten kvar.
Även nässlorna fick sig en rejäl omgång.

När vi kommit till Malins morfar Gösta på Vätö så var vi sugna att få lägga i kajakerna och glida en liten eftermiddags tur.

Här är det Norrviken på Vätö som besöks och Malin tyckte det var riktigt skönt att paddla igen. Det var allt för länge sedan.
Det hann bli lite house spotting på vägen och avslutades med att Malin hade rolluppvisning för hela tjocka släkten och grannar vid bryggan.

Håkanskär
Ungefär mitt i semestern kunde jag inte hålla mig längre. Det var dags att packa tältet och sticka ut ett par nätter i Stockholms nordligaste skärgård. Det blev en sen start för jag valde den goda middagen hemma i stugan först och sen en kvällspaddling till första lägret. När jag kom fram till min tänkta nattplats visade det sig att den var så väl vald att flera andra redan valt den. Exakt 15 båtar hade förtöjt i den lilla viken och nu satt ett stort gäng på klipporna och grillade drack sjöng och skrattade.
Det lät ju trevligt men inte riktigt vad jag var på jakt efter så jag fortsatte i mörkret och hittade mig en liten ö söder om Stockholmen som inte hade någon namn i min karta.
Nästa förmiddag efter lång frukost och flera bad bar det iväg längre österut. Fikan tog jag som sagt på några stenar öster om österskär.
Det var fyren eller radarreflektorn som lockade mig. Den hade stege och var några meter hög så jag hoppades på lite bättre utsikt över skärgården från toppen.
Nu visade den sig trotts allt för låg för att ge någon bra överblick. Men en skön fika blev det. Och när finlandsbåtarna passerade fick telefonen täckning så det gick att ringa hem och höra att allt var bra :)

Fikaplats öster om österskär.

Finlandsbåt med telefontäckning.

Efter fikan styrde jag norrut via Vattungarna och dess alla vikar, vackra blommor och fåglar.

Jag avslutade dagen tidigt på en gigantisk granithäll på Håkanskär. Här finns bara en utsikt. Men den är horisonten över ålands hav och det räcker gott för mig :) . Att det sen är svårt att lägga till för fritidsbåtar gör ju ingenting när man kommer hit i kajak.


Jag hade hela ön för mig själv en lång eftermiddag hela natten och en bra bit in på förmiddagen. Många långa bad blev det

och god middag på kvällen.
Hit lär jag komma igen så snart tillfälle bjuds.
Det är inte lätt att somna med denna utsikten från tältöppningen. Man är ju bara tvungen att titta ut hela tiden.

Hur underbart det än är på Håkanskär så ville jag nu hem till Idun och Malin som tyvärr inte kunde följ med denna gången.

Och när jag kom hem verkade det inte gå någon nöd på dem. Här leks och myses det i hängmattan.

Lidöfjärden runt

Malin och jag hann med en dagstur dessutom. Det gäller ju att passa på att utnyttja mormor och morfar som barnvakt när det finns möjlighet.

Vi började med att paddla till Lidö för en prommenad runt ön och en koll på Lidö krog som vi nog kommer att besöka nästa gång. Fast det verkade inte vara läga att gå in nu i svettig undertröja och blöta paddelshorts. Det finns även vandrarhem på Lidö. Kanske är det läge för en krogpaddling i stockholms norra någon gång?

Efter prommenaden fick vi telefonsamtal från Göstas Granne Birgitta som var ute med båten och letade efter oss. Birgitta, Lars och Gösta tänkte komma och fika med oss på en klippa. Vi hittade snart en klippa där vi alla kunde träffas och njuta en riktigt trevlig fika tillsammans.
Sen styrde båten hemmåt över Lidöfjärden medans vi gick norrut mot Björkö för mer house spotting. Vi korsade Lidöfjärden längre norrut. Det blev en skön dagstur på 27km. Och vi kom hem precis lagom tills middagen var färdig. Så här skulle man ha det oftare. :)

3 kommentarer:

eriksjos sa...

Ser ju inte dumt ut. House spotting? Är det flyttläge på G?

piaf sa...

Ser ut som om ni haft en go semester! :D

Magnus sa...

:) vi stannar i HBG ett t ag till. men det finns gott om fina hus i skärgården :)

jo semestern var jättebra. Skulle bara varit lite längre.